10 Mayıs 2016 Salı

İlişkiler Koçluğu


İnsan doğumuyla beraber hayatını sürdürmek için bir ilişkiler yumağı içene girer. Sosyal bir varlık olan insanın hayatını sürdürmesi için bu kaçınılmazdır. İnsanın çevresi ile olan ilişkisi onun psikolojisini, hayatından aldığı zevki ve tatmini belirler. Bu yüzden sağlıklı ilişkiler kurmak kişilerin hayat kalitesini arttırmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek adına oldukça önemlidir.
İlişki koçluğu; Yaşam koçluğunun dallarından olup, hayatın her alanına hitap eder. Doğu ilişkiler kurabilmek adına, yeni ve çözüm odaklı yöntemlerle ilişkilerinize bakış açınızı değiştirir. İlk öncelikle kişilerin kendi hayatlarına ayna tutmasını sağlayıp, kendileriyle olan ilişkisini ve bu ilişkinin dışarı yansıyan durumunu görmelerine ve değerlendirmelerine çalışır. Bu şekilde ilişki koçuyla çalışan danışanlar, iş ve özel yaşamlarında kendi ilişki tarzlarına dışarıdan bakıp, ilişki koçlarının desteği ile ilişkilerinde sağlıklı değişimler yapabilirler.  Burada amaç ilişkileri dengede tutmak ve ilişkilerin istenilen biçimde sürdürülmesini sağlamaktır.
İlişki Koçu; Danışanın güçlü yanlarının dengelenmesi ve zayıf yanlarının tespit edilip geliştirilmesi noktasında, yeni bakış açılarının farkına varmasında destekleyici süreç uygular. Danışanının kendisine dışarıdan bakması sağlanıp iletişim kurduğu kişi ve kurumlarca daha iyi anlaşılabileceği iletişim ve davranış teknikleri bulmasını sağlanır. Böylece kişi daha az enerji harcarken zamanı en iyi şekilde kullanıp daha sağlıklı ilişkiler kurabilir.

İlişki Koçu bana nasıl yardımcı olabilir?
Koçun bir kişiye yardım edebileceği iki önemli ilişki alanı vardır. Birincisi ilişkilerin türleri (İş, Aile, Arkadaşlar vb.), ikincisi de her ilişkinin içindeki farklı yönlerdir. (patron, yönetici, iş arkadaşları, anne, baba, koca, eş, kız arkadaş vb.)
İlişki Koçu;
  • Kişinin geliştirmek istediği ilişki alanlarını tespit eder,
  • Kişinin yaşamdaki rollerini ve hangi rollerde gelişmek istediğini belirler ( Yönetici, Anne-Baba, Eş, Sevgili vb.)
  • Ulaşmak istediği ilişki modeli ve ulaşmak istediği kendi kimliği üzerine çalışır,
  • Kişinin değerlerine ve bu değerleri yaşamına ne kadar yansıttığına bakar.
  • Mevcut durum değerlendirmesi yapar,
  • Kör alanlar ve potansiyel alanları ortaya çıkarır ve bunlarla çalışır.
  • İşe yaramayan eski davranış alışkanlıklarını belirler ve bunların yerine yenilerini koyar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli. Şimdiden teşekkür ederim =)